METODE CONTRACEPTIVE

CELE MAI SIGURE

DIAFRAGMA CU SPERMICID

Constă dintr-un capac din cauciuc flexibil care se introduce în vagin astfel încât să acopere colul uterin. Întotdeauna trebuie să fie utilizat împreună cu crema spermicid. Înainte de a-l introduce în vagin, trebuie impregnat pe dinăuntru și pe dinafară cu această cremă. Se utilizează de fiecare dată când va avea loc penetrarea. Trebuie introdus cu zece minute înainte de actul sexual și lăsat înăuntru opt ore după acesta. Dacă se produc mai multe acte sexuale, trebuie introdusă cremă cu aplicatorul înainte de fiecare act și trebuie calculate cele opt ore începând de la ultimul act sexual. Deși poate părea dificil, totul depinde de modul în care știți să priviți situația. Încercați să vă „jucați” cu diafragma și cu partenerul dvs. Avantajul principal al acestui sistem este lipsa efectelor secundare.

Pentru a achiziționa diafragma, trebuie să mergeți la un centru de sănătate.  Acolo vi se vor lua măsuri exacte și vi se va indica mărimea necesară. De asemenea, vi se va arăta cum se introduce și cum se verifică dacă a fost introdusă corect. Diafragma vă poate ajuta să vă cunoașteți mai bine propriul corp, să alungați frica pe care uneori ne-o dau organele noastre genitale. După utilizare trebuie spălată cu apă și săpun neutru, trebuie uscată și păstrată impregnată cu pudră de talc. Verificați din când în când starea cauciucului. Trebuie schimbat la fiecare doi ani. Bine utilizată, întotdeauna cu creme, într-un sistem destul de sigur, deși nu vă protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
Are o eficacitate de 80%.

PREZERVATIVUL

Este un înveliș de cauciuc lubrifiat care se aplică atunci când penisul este în erecție. Trebuie poziționat astfel încât să rămână spațiu liber în vârf pentru depozitarea spermei. Majoritatea celor pe care le puteți cumpăra în farmacii au un mic depozit incorporat pentru acest scop. După ce a ejaculat, bărbatul trebuie să-l țină de la bază cu vârful degetelor pentru a evita derularea acestuia și ieșirea spermei. Trebuie să retrageți penisul înainte de dispariția totală a erecției. Această metodă este aproape singulară în cazul bărbaților. Nu-i rău ca și ei să se facă responsabili de sarcina pe care ar putea-o cauza. Avantajul principal este lipsa efectelor secundare. Cumpărați-l întotdeauna din farmacie și nu-l lăsați timp îndelungat în buzunar sau în torpedoul mașinii. Este suficient de sigur dacă este utilizat în mod corespunzător și, în plus, este singurul care vă protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
Are o eficacitate de 90%

DISPOZITIVUL INTRAUTERIN (SPIRALĂ)

Dispozitivele intrauterine sunt obiecte mici care se introduc în uter. Au trei efecte: Îngreunează trecerea spermatozoizilor înspre trompe. Sporesc mobilitatea acestora, îngreunând fecundarea. Împiedică cuibărirea ovulului în cazul în care s-a realizat fecundarea. Este destul de sigur. Trebuie poziționat de către doctor și rămâne înăuntru între doi și cinci ani, în funcție de tipul de DIU utilizat. Problema acestei metode o constituie efectele secundare. Nu este recomandat femeilor care nu au fost niciodată însărcinate și nici femeilor care au avut mai mult de cinci sarcini. Poate fi respins după introducere. Este normal ca în primele trei luni să aveți menstruație mai abundentă și poate ceva mai mult disconfort decât în mod obișnuit. După aceste trei luni, totul va reveni la normal, deși este posibil să aveți pierderi de sânge (pete) între ciclurile menstruale. Acest lucru este lipsit de importanță. Înainte de introducere, trebuie verificat să nu aveți nicio infecție a uterului sau a vaginului. Doctorul vi-l va introduce în timpul menstruației, deoarece atunci există siguranța că nu sunteți însărcinată și, în plus, colul uterin este mai deschis. Atunci când aveți un DIU, trebuie să controlați mai mult ca oricând orice infecție vaginală, deoarece, existând contact între vagin și uter prin intermediul firului DIU, pot apărea complicații. Dacă simțiți înțepături în vagin sau flux de miros neplăcut, trebuie să mergeți la doctor. Nu este indicat să utilizați tampoane în timpul menstruației, deoarece acestea se pot prinde în firul dispozitivului. După fiecare menstruație puteți verifica, introducând degetele în vagin, că firul a rămas la locul lui și, deci, și DIU. Este vorba de o metodă eficace și comodă, dar care nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
Are o eficacitate de 95%.

PILULA

Este un medicament compus din două substanțe: estrogeni și progesteron sintetici similari hormonilor feminini. Aceste substanțe se răspândesc prin intermediul sângelui, prin tot corpul, împiedicând producerea ovulelor de către ovare. Din acest motiv, nu poate exista fecundare. Este metoda cea mai sigură și nu intervine deloc în relațiile sexuale. Totuși, trebuie ținut seama de faptul că: Femeile cu probleme de circulație și cardiovasculare (de la varice până la hemoragie cerebrală) nu trebuie să o ia. Nici femeile care suferă de afecțiuni ale ficatului sau vezicii, nici cele care suferă de diabet. Trebuie luată întotdeauna sub supraveghere medicală. Nu vă protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
Are o eficacitate de 97%.

Reguli pentru utilizarea sa corectă:
* Nu o luați fără un examen medical prealabil.
* Cutiile sunt, de obicei, de 21 de pastile: prima se ia între ziua 1 și 5 a menstruației și următoarele în fiecare zi la aproximativ aceeași oră. După terminarea cutiei, se face pauză de șapte zile, dată începând cu care trebuie să se înceapă luarea următoarei cutii. În timpul acelor șapte zile apare menstruația. Dacă uitați să luați pastilele la ora obișnuită, trebuie să o luați în următoarele douăsprezece ore și să o luați pe cea din ziua respectivă la ora obișnuită. Dacă trec mai mult de douăsprezece ore, siguranța nu mai este garantată. Continuați să luați restul pastilelor, dar utilizați o metodă complementară luna respectivă.
– În timpul săptămânii de pauză dintre cele două cutii, încă sunteți protejată. În caz de vărsături sau diaree puternică în orele următoare luării pilulei, este indicat să luați alta.
– Trebuie să informați doctorul că luați pilula, în cazul în care veți fi supusă unei intervenții chirurgicale.

Există medicamente pe care nu trebuie să le luați în același timp cu pilula: Ampicilina (antibiotic), Rifampicina (TBC), barbiturice și antiepileptice. Consultați doctorul dvs. Alcoolul în cantități mari este contraindicat deoarece intervine în acțiunea pilulei.
Începând de la treizeci și cinci de ani și mai ales în cazul femeilor fumătoare și obeze, această metodă nu este indicată. Este esențială folosirea acestui sistem sub supraveghere medicală serioasă și pentru perioade nu mai mari de cinci ani.
Sterilizarea: o metodă definitivă
A fost legalizată în iunie 1983. Sterilizarea masculină se numește vasectomie și cea feminină, legarea trompelor. Niciuna dintre ele nu vă protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

INELUL CONTRACEPTIV HORMONAL

NUVA RING© este un inel de plastic flexibil:

Eliberează etonogestrel și etinilestradiol
Lunar: 3 săptămâni de utilizare și o săptămână de pauză
5,4 cm diametrul exterior
4,4 mm diametrul de secțiune transversală

Eliberare controlată de hormoni:
– Membrana reglează rata de eliberare hormonală
– Difuzie hormonală de la cea mai mare concentrație în interiorul
inelului, la o concentrație mai mică în exteriorul inelului.
– Absorbție vaginală
Model previzibil de sângerare=model ideal de sângerare
Sângerare de privare în săptămâna de pauză
fără episoade de sângerări neregulate în timpul ciclului.

  • Efect neutru asupra greutății
  • Foarte bine tolerat, cu incidență mică de efecte adverse

Ușor de utilizat:
– Se introduce și se retrage cu ușurință de către utilizatoare.
– Eficiența NUVA RING nu depinde de localizarea sa în vagin
comod cu inelul introdus.

PLASTURE CONTRACEPTIV

EVRA® (norelgestromin / etinilestradiol) este un plasture transdermic fin, mic și de culoare bej care se aplică direct pe piele și care se poate purta discret sub haine. Combină eficiența sa crescută pentru a preveni sarcina cu ușurința unei singure aplicații săptămânale. Aderă perfect pe pielea utilizatoarei, fiind eficace chiar și când se realizează activități care implică contactul cu apa sau transpirația ca de exemplu, înotul, dușul, exercițiul fizic sau sauna, etc.

EVRA® este disponibil în farmacii în două prezentări: una cu trei plasturi pentru un ciclu și alta care conține nouă plasturi pentru trei cicluri. Fiecare plasture trebuie să fie purtat timp de șase zile, după care trebuie să fie înlocuit cu altul nou (în aceeași zi a săptămânii și la orice oră din zi), repetând procesul timp de trei săptămâni consecutive. În a patra săptămână a lunii nu se utilizează niciun plasture (săptămâna „fără plasture”).
Este indicată alternarea plasturelui între diferitele locuri de aplicație

EVRA® utilizează un sistem transdermic care eliberează continuu progesteron (norelgestromin) și un estrogen (etinilestradiol) care trec în fluxul sangvin după ce au fost absorbite prin intermediul pielii.

Eficiența și siguranța EVRA®
Conform studiilor realizate în Europa și S.U.A., la care au participat peste 3 300 de femei cu mai mult de 22 000 de cicluri menstruale, EVRA® a demonstrat o eficacitate de mai mult de 99% în prevenirea sarcinii și, astfel, o excelentă aderență pe piele.
În aceste studii, efectele secundare observate au fost similare efectelor pilulelor contraceptive.

Beneficii ale plasturelui transdermic EVRA®
· Unul din marile beneficii ale plasturelui contraceptiv este faptul că este vorba despre o metodă comodă de utilizat care necesită doar o unică aplicare săptămânală, evitându-i femeii inconvenientul de a-și aminti sa-și ia pilula zilnică. Acest fapt face ca femeile care au ales această metodă contraceptivă să fie mai constante, îndeplinind astfel totalitatea ciclului și evitând, odată cu aceasta, tulburările cauzate de temutele „uitări”.
· Un alt mare avantaj al EVRA®, comparativ cu pilulele contraceptive, este faptul că eliberează medicația în mod continuu și constant, ceea ce provoacă eliminarea nivelurilor maxime și minime observate în organism în cazul medicamentelor orale, niveluri care generează efecte secundare sau alterări în ceea ce privește eficacitatea.
· Spre deosebire de contraceptivele orale, prezența vărsăturilor sau diareea nu alterează cantitatea de medicație eliberată de plasture, astfel, apariția acestor episoade nu duce la diminuarea eficacității ca metodă contraceptivă.

·  Așadar, este vorba despre o metodă flexibilă, comodă și ușor de aplicat, care se adaptează necesităților actuale ale femeii. Este utilizată cu succes în S.U.A. unde a devenit a doua cea mai utilizată metodă contraceptivă și una dintre cele mai populare. În spațiul european, femei din țări precum Belgia, Marea Britanie, Finlanda, Austria, Olanda și Germania utilizează, de asemenea, cu succes această metodă.

DISPOZITIV INTRAUTERIN (DIU)

Dispozitivele intrauterine sunt obiecte mici care se introduc în uter.

Au trei efecte:

1) Îngreunează trecerea spermatozoizilor către trompe.

2) Sporesc mobilitatea acestora, îngreunând fecundarea.

3) Împiedică cuibărirea ovulului în cazul în care s-a realizat fecundarea. Este destul de sigur.

Trebuie poziționat de către doctor și rămâne înăuntru între doi și cinci ani, în funcție de tipul de DIU utilizat. Problema acestei metode o constituie efectele secundare. Nu este recomandat femeilor care nu au fost niciodată însărcinate și nici femeilor care au avut mai mult de cinci sarcini. Poate fi respins după introducere.

Este normal ca în primele trei luni să aveți menstruație mai abundentă și poate ceva mai mult disconfort decât în mod obișnuit. După aceste trei luni, totul va reveni la normal, deși este posibil să aveți pierderi de sânge (pete) între ciclurile menstruale. Acest lucru este lipsit de importanță. Înainte de introducere, trebuie verificat să nu aveți nicio infecție a uterului sau a vaginului. Doctorul vi-l va introduce când vă aflați la menstruație, deoarece atunci există siguranța că nu sunteți însărcinată și, în plus, colul uterin este mai deschis.

Atunci când aveți un DIU pus trebuie să controlați mai atent ca oricând orice infecție vaginală, deoarece, existând contact între vagin și uter prin intermediul firului, pot exista complicații. Dacă simțiți înțepături în vagin sau flux de miros neplăcut, trebuie să mergeți la doctor. Nu este indicat să utilizați tampoane în timpul menstruației, deoarece acestea se pot prinde în firul dispozitivului. După fiecare menstruație puteți verifica, introducând degetele în vagin, că firul a rămas la locul lui și, deci, și DIU. Este vorba de o metodă eficace și comodă, dar care nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
Are o eficacitate de 95%

DIU HORMONAL

Această metodă încearcă să combine avantajele contracepției hormonale cu cele ale dispozitivului intrauterin.

Structura sa în formă de T este asemănătoare celei de la DIUS, dar nu conține cupru, ci o structură plastică impregnată cu sulfat de bariu pentru a o face vizibilă razelor X.

Brațul vertical este prevăzut cu un mic cilindru care este folosit pe post de rezervor pentru un gestagen: levonorgestrel.

Eficacitatea sa contraceptivă este comparabilă cu cea a legării trompelor

Acționează în interiorul cavității uterine, îngreunând urcarea spermatozoizilor, la anumite femei (puțin frecvent), inhibă ovulația.

În timpul primelor luni dereglează ciclul menstrual, producând pierderi de sânge neregulate, dar după trecerea a douăsprezece luni, circa 20% din femei prezintă amenoree sau absența menstruației. Totuși, acest lucru nu produce tulburări în ceea ce privește fertilitatea care se recuperează după retragerea DIU.

Modificarea în ceea ce privește sângerarea menstruală, precum și posibilele efecte secundare derivate din eliberarea de levonogestrel (disconfort mamar, acnee, schimbări de dispoziție, ușoară creștere în greutate, etc.) reprezintă marile sale dezavantaje.
Cel mai mare beneficiu este diminuarea sângerării, fiind o metodă bună pentru acele femei care au menstruații foarte abundente, care au o carență mare de fier.

Acest tip de DIU exercită o putere protectoare asupra hiperplaziei endometriale în timpul terapiei de substituire hormonală și în controlul sângerării excesive.
Nu este indicat în caz de probleme care îngreunează introducerea lui.

 

IMPLANTURI CONTRACEPTIVE

În prezent, se comercializează două mărci; IMPLANON (lab. Organón) și JADELLE (lab. Schering).

Sunt contraceptive de implantare subcutanată formate din niște tije flexibile de levonorgestrel, care se eliberează în mod continuu și oferă o eficacitate contraceptivă mare timp de trei sau cinci ani, în funcție de marcă.

Se implantează în braț prin intermediul unei mici incizii, care necesită anestezie locală dar nu necesită cusături.

METODE DE ÎNTRERUPERE A SARCINII

Tehnicile de întrerupere a sarcinii variază în funcție de perioada de gestație. Cu cât se realizează mai din timp avortul, cu atât riscul și posibilitatea apariției unor complicații sunt mai reduse. Întreruperea unei sarcini înainte de cele douăsprezece săptămâni prezintă mai puține complicații și riscuri decât în cazul unei nașteri, pentru sănătatea femeilor, dacă se realizează în condiții adecvate și de către personal instruit corespunzător. Tehnica utilizată până la douăsprezece săptămâni este:

Metoda aspirării
Se utilizează înainte de cele zece sau douăsprezece săptămâni de sarcină. Această metodă nu necesită spitalizare și se realizează, de obicei, sub anestezie locală, existând riscuri minime în acest caz.
Câteodată se poate realiza cu anestezie generală, ceea ce poate implica spitalizare.

Tehnica chiuretajului
Este o intervenție chirurgicală care, uneori, completează metoda de aspirare pentru a asigura golirea completă a uterului. Alteori, chiuretajul este realizat ca tehnică exclusivă de întrerupere a sarcinii. De obicei, se realizează cu anestezie generală.

Metoda inducerii
Este utilizată pentru a întrerupe sarcini mai avansate de paisprezece săptămâni. Sunt tehnici mai complexe și este necesară spitalizarea. Pentru această metodă se utilizează substanțe sau medicamente (în general prostaglandinele) care provoacă expulzarea conținutului uterului. De obicei, se utilizează anestezia epidurală, care evită durerea fără riscurile anesteziei generale.

RU- 486 sau Pilula pentru avort
Descoperirea mifepristonei (RU-486) este rezultatul experienței și capacității cercetătoarei Roussel Uclaf în domeniul hormonilor steroizi.
Mulțumită dominării tehnicilor de măsurare a afinității steroizilor față de diferiți receptori hormonali, a putut fi dezvoltat, în 1975, de către un centru de cercetare din Romainville (Franța), un program de cercetare privind steroizii cu activitate antihormonală. Acest fapt a dus în 1980 la descoperirea mifepristonei: un 19 norsteroid substituit în poziția 118.

Cu o afinitate foarte puternică față de receptorii progesteronului și ai glucocorticoizilor, mifepristona se comportă ca un antagonist competitiv al acestor hormoni in vitro și pe modelele de animale. Această activitate antiprogesteron a condus inițial la propunerea utilizării în întreruperea sarcinii și, posterior, la extinderea indicațiilor sale la alte cereri