Întreruperea sarcinii

Decizia de a întrerupe sarcina este complexa pentru femei,asa ca au oferit sprijin si informatii complete cu privire la aspectul fizic sau psihologic, care implica avortul.

Î ntreruperea sarcinii
Întreruperea unei sarcini(IvE)
Întreruperea poate fi spontana sau la cererea femeii gravide.În acest ultim caz este numit Întreruperea voluntara a sarcinii sau IVE

Centru SESPA concertate
Avortul,din anul 2010 este un drept recunoscut ca o prestatie de la Securitatea sociala,asta vrea sa zica ca este gratuita si nu trebuie platit nimic,si clínica BELLADONA este un centru concertat cu SESPA ,ai nevoie doar de cardul de sanatate a PRINCIPATULUI ASTURIAS,DNI si de urmat in liniste instructiunile.

Lista de întrerupere voluntara a sarcinii in ASTURIAS

 1. Întra in Clinica Belladona si spune persoanei de la receptie ca vrei sa te informeze despre întreruperea voluntara a sarcinii.
 2. Îti dam un plic de SESPA care contine informatii necesare pentru a lua decizia de a opri sau un sarcina.Plicul trebuie sa-l ia femeia care vrea sa faca întreruperea de sarcina
 3. De la ridicarea plicului este necesar sa treaca 3 zile perioada de gandire.Dupa trei zile,daca veti continua cu decizia de a întrerupe sarcina,se poate cere programarea pentru întreruper
  Se poate cere si prin telefon.

Daca optati pentru întrerupere echipa de BELLADONA,odata diagnosticat timpul de gestatie,te va explica posibilitatea de a alege intre un avort medical sau chirurgical,in cele mai bune
conditii posible.
Puteti sa ne trimiteti întrebarile dumneavoastra sau sa cereti formularul de contact sau daca preferati sunati la numarul de telefon 985 35 15 76

Metode de întreruperea sarcinii

Tehnica de întreruperea sarcinii variaza de timpul de gestatie.Cu cat mai repede se face întreruperea sarcinii,cu atat riscul complicatiilor este scazut.
Întreruperea sarcinii înaintate de 12 saptamani are mai putine complicatii si riscuri pentru sanatate,pentru femeile care dau nastere ,totdeauna sa se realizeze in conditii adecvate si cu un personal profesional.

Metoda aspiratiei
Se realizeaza inainte de zece sau douasprezece saptamani de sarcina.Aceasta metoda nu necesita spitalizare,si se realizeaza de obicei sub anestezie locala,in acest caz riscurile sunt minime.Uneori poate fi realizata sub ANESTEZIE GENERALA.

Tehnica chiuretaj
Este o interventie chirurgicala care uneori ,complementă metoda prin aspirare pentru a asigura golirea completă a uterului.Alteori,chiuretajul, este realizat de o forma exclusiva ca tehnica pentru întreruperea sarcinii.De obicei, aceasta se face sub ANESTEZIE GENERALA.

Metoda farmacológica
Se realizeaza înainte de 7 saptamani de amenoree sarcinii,daca un exista nici un indiciu medical împotriva.
Consta în luarea orala de o tableta care împiedica evoluarea sarcinii.
Dupa ce au trecut 36-48 de ore de la administrarea de comprimidos.
Trebuie sa mergi la clínica pentru realizarea unui control ecografic pentru a verifica ca sa produs expulzarea de sange mai abundanta ca o regla normala.
Dupa 15 zile se repeta controlul ecografic pentru a verifica starea uterului.
În cele din urma vom vorbi de metoda contraceptiva carea ti aleso pentru a evita o alta sarcina nedorita.
Principalele efecte secundare sunt greata,varsaturi,diaree,dureri abdominale, frisoane si sangerari vaginale care de multe ori sunt putin intense.

Pret.

 • Întreruperea Voluntara a Sarcinii(IVE) este o prevedere de baza de Securitate Social
 • Daca sunteti asigurata trebuie doar sa prezentati cardul de sanatate.
 • Unele companii de asigurari de asemenea acopera IVE, prezentarea facturii te scuteste de a platii o parte sau toata.
 • Prezinta cardul de sanatate actualizat de CENTRUL DE SANATATE de care apartii,daca nu esti asigurata pretul este de 400-500 euro in functie de saptamanile de sarcina.
 • Daca grupa sanguina este negativa, pretul a imunoglobulinei este de 60 euro(trebuie pus in fiecare sarcina).
 • Pentru interventia de mai multe saptamani,trebuie consultat in clínica unde veti merge,si unde putem explica si sa-ti facem o analiza de intoarcere.
 • In Asturias un ai clínica unde efectueaza IVE mai mult de 12 saptamani de gestatie calculata de ecografía dumneavoastra.

Întrebarile cu privire la avort

Raspunsurile la întrebarile puse cu privire la întreruperea sarcinii pentru pacientii nostrii.

Cat costa avortul?

Avortul este o prevedere inclusa in Securitate Sociala,nu trebuie sa platiti nimic.Clinica BELLADONA este un centru concertat cu SESPA si singurul lucru ce ai nevoie e cardul de sanatate al Principatului de Asturias si DNI.

Ce metode exista pentru avort?

Exista doua   metode ,instrumental,este o interventie chirurgicala de aspirare,se poate realiza cu anestezie locala sau anestezie generala(sedare) si de farmacológica care este cu pastile.

Care este cea mai buna metoda?

Nu exista o metoda mai buna ca alta,fiecare are limítele sale.Alegerea este in functie de personalitatea pacientului,de istoria medicala precum si aprecierea medicului.
Nici o metoda nu necesita spitalizare.

Cu cate saptamani de sarcina se poate avorta?

-cand e decizia femeii sarcina se poate intrerupe pana la 14 saptamani.
-in cazul de pericol pentru viata femeii gravide sau anomalii grave puteti termina sarcina pana la 22 saptamani.
-in cele din urma ar putea termina sarcina in cazul de anomalii al fatului,incompatibile cu viata sau boli extrem de grave.

Cine si cum decide?

Metoda o decizi tu dupa o ecografie,in functie de saptamanile de sarcina si cu hotararea medicului pe baza istorialului clinic.

Pana la cate saptamani se poate avorta cu pastile?

Avortul farmacologic se poate realiza pana la 7 saptamani de gestatie.

Ce riscuri are o intrerupere de sarcina?

Avortul provocat este o interventie chirurgicala cu o incidenta scazuta a complicatiilor.

Trebuie sa revii la clínica dupa avort?

Dupa 15 zile trebuie sa vii pentru a realiza un control ecografic.Din acest moment se poate face un control ginecologic si inceperea cu o metoda anticonceptiva.

Pot sa fac avortul cu pastile daca sunt fumatoare?

Da,tigarile nu sunt in contradictie pentru femeile sub 35 de ani.Dupa aceasta varsta se lasa la medic evaluarea pacientului ,precum ca exista riscul cardiovascular.

Dupa avort am dureri? Sangerare?

E normal sa ai discomfort si dureri, sangerarea variaza in functie de fiecare femeie,e normal o sangerare ca o menstruatie de cateva zile.Cu ingrijirea adecvata si fara sa faci eforturi revi la viata normala in cateva ore.

Cand pot incepe sa beau contraceptive?

Primele zile dupa avort se poate incepe cu metoda contraceptiva aleasa de a fi protejata in momentul cand incepi relatiile sexual.

In clínica noastra va informam despre planificarea familiara si tot ce ai nevoie.

Daca ma simt rau sau sangerez mult dupa plecarea de la clínica unde trebuie sa merg?

Serviciul nostru de urgenta e la dispozitie 24 ore.

Contactati cu Belladona cand aveti nevoie.

Am únele indoieli ,pot sa vorbesc cu cineva care sa ma ajute sa i-au o decizie?

Decizia trebuie sa o faci tu,dar poti sa vorbesti cu psihologul nostru,sau asistent social care te va ajuta in tot ce este necesar.

Pentru mai multe informatii

Descarca PROIECT INFORMATII PRIVIND   IVE

Descarca Legea de sanatate sexuala si intreruperea Voluntara a sarcinii.